Hör vad Michael Bergström, fisketillsynsman i Vättern, hade att säga om den allmänna kräftpremiären. Foto: Christine Olsson / TT och privat.

Så var kräftpremiären i Vättern

Publicerad

Fredagen den 9:e augusti drog den allmänna kräftsäsongen igång i Vättern. Fångsten har varit god men de stora kräftorna har låtit vänta på sig.

Starten på säsongen blev bra med en solig dag på fredagen. Under helgen blev dock vädret mer blåsigt och molnigt, vilket påverkade antalet fiskare.

Inför säsongen så var Sveriges lantbruksuniversitets prognos att fångsten skulle bli större än förra året. Det verkar hitintills stämma, fast det har varit en stor del småkräftor som har dragits upp.

Vättern

– Storleken på kräftorna verkar lite fördröjd. De större kräftorna kommer att komma in i fångsten, men för tillfället så har det varit väldigt mycket mindre kräftor, säger Michael Bergström, fisketillsynsman i Vättern.

Färre brott

Enligt Michael Bergström så verkar det som att det än så länge har anmälts färre brott, som till exempel stulna burar, än förra året. Själv har han gjort sex stycken polisanmälningar.

Det vanligaste brottet är att fiska med omärkta burar eller att använda för många. I helgen hittade Michael Bergström en kräftlänk med hela 46 burar. Det tillåtna antalet burar i en kräftlänk är enbart sex stycken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vättern

Mer i ämnet