• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad Michael Bergström, fisketillsynsman i Vättern, hade att säga om den allmänna kräftpremiären. Foto: Christine Olsson / TT och privat.

Så var kräftpremiären i Vättern

Publicerad

Fredagen den 9:e augusti drog den allmänna kräftsäsongen igång i Vättern. Fångsten har varit god men de stora kräftorna har låtit vänta på sig.

Starten på säsongen blev bra med en solig dag på fredagen. Under helgen blev dock vädret mer blåsigt och molnigt, vilket påverkade antalet fiskare.

Inför säsongen så var Sveriges lantbruksuniversitets prognos att fångsten skulle bli större än förra året. Det verkar hitintills stämma, fast det har varit en stor del småkräftor som har dragits upp.

– Storleken på kräftorna verkar lite fördröjd. De större kräftorna kommer att komma in i fångsten, men för tillfället så har det varit väldigt mycket mindre kräftor, säger Michael Bergström, fisketillsynsman i Vättern.

Färre brott

Enligt Michael Bergström så verkar det som att det än så länge har anmälts färre brott, som till exempel stulna burar, än förra året. Själv har han gjort sex stycken polisanmälningar.

Det vanligaste brottet är att fiska med omärkta burar eller att använda för många. I helgen hittade Michael Bergström en kräftlänk med hela 46 burar. Det tillåtna antalet burar i en kräftlänk är enbart sex stycken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vättern

Mer i ämnet