Oron hos handlarna är stor inför julhandeln och nu ska köpcentret febertesta kunderna för att undvika smitta i butikerna. Foto: Jonas Tubbin / SVT

Nu ska kunderna på Asecs febertestas

Uppdaterad
Publicerad

Efter regeringens ännu tydligare uppmaning att undvika butiker och köpcenter växlar Asecs i Jönköping nu upp för att trots allt locka folk till butikerna utan att riskera smittspridning. Inom några dagar kommer alla kunder att erbjudas febertestning via en skärm.

Inför julhandeln växer oron hos länets handlare som riskerar att tappa kunder när antalet smittade av covid-19 ökar.

– Det är tuffa tider för handeln. Vi går igenom ett stålbad just nu, säger Lars Bröms, centrumchef.

”Öka tryggheten för kunderna”

Som SVT Nyheter Jönköping berättat tidigare har köpcentret bland annat infört pickupservice och utkörning av beställda varor.

Nu införs också febertestning vid de fem entréerna. Även handtvättstationer sätts upp på fyra platser, det var P4 Jönköping först med att rapportera.

– Jag tror vi är först i Sverige med febertestning via ansiktsscanning, säger Lars Bröms.

– Det här är ett led i att öka tryggheten för kunderna. Får man veta att man har feber bör man åka hem.

Tror du verkligen folk kommer göra det?

– Det tror jag. Vi har stor yta här så man har ett stort område att kunna göra sina ärenden på, men varje individ måste känna efter själv.

Köpcentret tappade fyrtio procent av sina besökare den första helgen i november, efter råden att undvika köpcenter och gallerior. Så här sa några av de handlare vi mötte då.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är ju julhandeln alla handlare går och väntar på och nu vet vi inte hur det blir, säger butiksansvariga Wilma Netterström och får medhåll av butikschef Nina Månsson. Foto: Simon Fredling Jack / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet