Jordbrovallen idag Foto: Daniel Rundqvist/SVT

Ny arena vid Jordbron kan nu bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Jönköping beslutade nu i kväll att gå vidare med planerna på en fotbollsarena vid Jordbron. Styrande alliansens förslag om att i stället utreda Råslätt och Stadsparken förlorade med siffrorna 37-44.

Det blev en lång debatt i kommunfullmäktige när arenafrågan skulle avhandlas. Under drygt fyra timmar diskuterades frågan.  Den styrande alliansen förlorade och enligt uppgifter till SVT Nyheter Jönköping planerar man redan i kväll att träffas för att diskutera vad det får för konsekvenser.

– Det verkar som om vi fått en ny allians i kommunen, säger Ann-Marie Nilsson (C) som är jättebesviken efter omröstningen.

Arenabygget i Jönköping

– Det ska bli intressant att se hur de löser en investering på en halv miljard. Blir det med skattehöjningar eller besparingar i välfärden?

– Jag är glad för att vi nu kommit fram till en långsiktig lösning, säger Mona Forsberg (S). Nu kan fotbollen och övrigt föreningsliv känna sig trygga i Jönköpings kommun. Det här var jättebra.

Hade ni klarat det här utan Sverigedemokraterna?

Nej, det hade vi ju inte, om inte någon i alliansen avstått från att rösta.

En halv miljard

Redan i oktober 2015 beslutade kommunfullmäktige att påbörja utredning och projektering av en ny fotbollsarena vid Jordbron.

Men när utredningen var färdig landade slutnotan för hela projektet på 548 miljoner kronor. Eftersom området tidigare använts som soptipp för bland annat industriavfall behöver kommunen utföra markarbeten där, vilket är kostsamt. 

Socialdemokraterna menar nu att man betalar en miljöskuld och att området ändå behöver saneras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arenabygget i Jönköping

Mer i ämnet