Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Ny attack – varg dödade lamm utanför Sävsjö

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt angrepp av varg har upptäckts i Jönköpings län. Men nu handlar det inte om Gislaveds- och Gnosjötrakten. Nu ska får ha dödats i en hage utanför Sävsjö.

Det handlar om fyra döda lamm och ett som har försvunnit från en gård en mil nordväst om Sävsjö.  Fåren ska ha hittats under tisdagskvällen, men attacken kan ha inträffat för några dagar sedan.

– Vi har bekräftat att det handlar om en ny vargattack, säger Jens Mattsson kommunikatör på Länsstyrelsen till SVT, och det har skett utanför skyddsjaktsområdet.

Just nu bedrivs skyddsjakt på varg i delar av Gnosjö och Gislaveds kommuner efter att ett antal får och lamm dödats. Om man räknar med gårdagens attack så har sex attacker skett sedan den 21 juli. Skyddsjakten kommer att pågå fram till den 24 augusti.

Oklart om det är samma varg

Om det handlar om samma varg som ligger bakom alla attackerna är oklart.

– Det kan handla om samma varg men det kan också vara en annan, säger Jens Mattsson. Men sträckan mellan platserna är inte jättelång och fullt möjlig för en varg att röra sig.

Är det aktuellt att utöka området för skyddsjakt?

– Det är oklart, nu har vi vidtagit de akuta åtgärderna, men ljud, ljus och extra stängsel i det drabbade området, sedan får vi se om vi ska gå vidare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varning för starka bilder. I videon ovan går vi igenom tre olika påståenden om vargangrepp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varg i Jönköpings län

Mer i ämnet