Samtidigt som ett intagningsstopp råder på Kirurgavdelning A är det begränsad intagning på kirurgavdelning B på sjukhuset. Foto: SVT

Ny smittspridning på Ryhov – intagningsstopp på kirurgavdelningen

Uppdaterad
Publicerad

I fredags upptäcktes smittspridning bland personal på Kirurgavdelningen på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Därför råder nu intagningsstopp på en av avdelningarna.

Efter coronaspridning bland personalen så råder intagningsstopp på Kirurgavdelning A medan det på Kirurgavdelning B är en begränsad intagning.

– Detta försvårar operationer ännu mer, säger Martin Takac, sjukvårdsdirektör.

Corona Jönköping

Nu hålls flera möten inom den regionala operationsplaneringsgruppen för att försöka hantera situationen, samt prioritera de patienter som har störst operationsbehov. Det sker även ett samarbete mellan länets sjukhus.

– Jag har inga detaljer om vad det är som föranlett den här smittspridningen som varit här, men det är väl ett tecken på att det är en stor smittspridning i samhället och att det kommit på något sätt, säger Martin Takac.

Allvarligt utbrott tidigare

Tidigare under pandemin, i maj, var det ett större utbrott av covid-19 på en ortopedisk vårdavdelning på Ryhov. Då smittades cirka 20 patienter och 40 vårdpersonal enligt Regionens anmälan till Inspektionen för vård- och omsorg. För sex av patienterna i åldrarna 63 – 91 år blev utgången mycket allvarlig, fem av dem avled.

Hur många som smittats denna gången är oklart.

Arikeln uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet