Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
70 procent av de som vårdats på sjukhus efter att ha smittats av covid-19 har symptom flera månader efter att de skrivits ut och behöver olika former av rehabilitering. Foto: TT/Arkiv

Ny studie – sju av tio som vårdats för covid fick postcovid-symtom

Uppdaterad
Publicerad

Det är personer som vårdades för covid-19 på sjukhus under våren 2020 som har deltagit i studien. Cirka 70 procent av dem led av ett eller flera symtom under en tid efter deras sjukhusvistelse.

– Vi hittade sju olika problemområden som man kan få efter covid, säger Lovisa Hellgren som är neuropsykolog på Länssjukhuset Ryhov och en av studiens författare.

De sju områden av symtom som studien kom fram till att personer som vårdats för covid-19 på sjukhus lidit av efteråt rör mental trötthet, kognition, syn, sväljande, röst, sensmotorik (känsel och rörelseförmåga) och oro eller nedstämdhet. Alla de 70 procent av de forna covid-19-patienterna har lidit av minst ett av dessa besvär.

I klippet berättar Lovisa Hellgren varför studiens resultat är viktigt för personer som drabbas av covid-19 nu. 

Rätt rehabilitering för varje individ

Enligt Lovisa Hellgren betyder studiens resultat att rehabilitering för personer som lider av besvär efter covid-19-sjukdom behöver bestå av team med kompetenser som täcker in alla sju områden.

Behövs nya specialistkunskaper för att kunna vårda personer med postcovid?

– Jag tänker att vi har fått lära oss under vägen hur man måste individanpassa vården för covidpatienterna jämfört med andra patienter med liknande symtom. De skiljer sig lite från andra patienter med samma symtom. Till exempel blir många av dem bättre mycket snabbare men också att de kan ha svårigheter med reglering på ett sätt som vi inte är vana vid. De är så många olika organ som kan påverkas av covid så det blir speciellt, säger Lovisa Hellgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.