Ny ridbana har fel lutning

Publicerad

När islandshästföreningen Bjarg äntligen skulle färdigställa sin tävlingsbana i Vaggeryd insåg de att den var felbyggd.

Eftersom det gått flera år sen banan byggdes är det nu oklart vem som ska betala de 43 000 kronor som det kostar att göra om den.

Lutar för mycket

Det var 2006 som beslutet togs att islandshästföreningen Bjarg skulle få tävlingsbana inne i ovalen på Vaggerydstravet. Här var det tänkt att de skulle ha uppvisningar och tävlingar. Men pengar till staket saknades och därför har det dröjt innan verksamheten kommit igång och då upptäcktes det att banan var felbyggd.

– Man ser tydligt att den inte är rak och den lutar för mycket, säger Stina Hauschildt som är vice ordförande i föreningen.

Entreprenören vill inte betala

Eftersom det gått så många år sen den byggdes vill entreprenören inte ta ansvar och göra om den, på grund av att fel ska anmälas inom två år, när det gäller kommunala byggen. Föreningen har inte själva de cirka 43 000 kronor som krävs och frustrationen och besvikelsen är stor.

– Det är frustrerande att ha en så fin bana och inte kunna använda den till det som den är tänkt för. Vi får åka till Göteborg och Stockholm för att tävla, säger Stina Hauschildt.

För vanlig träning funkar det men föreningen, som har runt 70 medlemmar har planer på att arrangera både SM och nationella tävlingar.

Kommunen kanske hjälper till

Det är kommunen som äger anläggningen men eftersom föreningen och entreprenören tillsammans utformat banan anser kommunen sig inte ha ansvar.

Berry Lilja (S), kommunalråd i Vaggeryds kommun säger dock till Jönköpingsnytt att verksamheten som bedrivs vid travbanan är viktig och har bett föreningen att komma in med en skrivelse om problemet så de kan ställning till hur problemet ska kunna lösas. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer