Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungdomar från Jönköping följer den nya Tiktok-trenden: Att sola efter UV-indexet. Foto: Fotograferna Holmberg/TT

Nya trenden: Unga i Jönköping kollar UV-strålningen för mer solbränna

Uppdaterad
Publicerad

Att använda sig av olika appar för att ta reda på UV-strålningen för att sedan gå ut och sola är den nya trenden bland unga, men de använder UV-indexet på helt motsatt sätt än vad som är tanken.

– Det perfekta UV-indexet för mig är 4,5 kanske, det är inte jättehögt ändå, säger Elin Ögren, 15 år.

Den nya trenden gör att man, genom appar i telefonen, kan ta reda på UV-indexet för att kunna utnyttja stark solstrålning. Tankarna med UV-indexet är att varna för att man inte ska vara ute, oskyddad, i för stark sol.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är UV-index mellan 1–2 lågt, och då är det säkert att vistas ute i solen hela dagen utan solskydd. Det gäller även personer som är känsliga för solen.

I klippet ovan berättar ungdomarna om den nya trenden och UV-indexet.

VAD ÄR UV INDEX?

UV-index är ett mått på styrkan av solens skadliga UV-strålning. Ett högt UV-index betyder att du bör skydda dig mot solen för att minska risken för skador. I Sverige ligger UV-index på mellan 0 till 8.

UV-index delas in i fem olika nivåer:

• Lågt UV-index (1–2)

När UV-index är lågt, 1–2, är det säkert att vistas ute i solen hela dagen utan solskydd. Det gäller även personer som är känsliga för solen. I Sverige är UV-index lågt under de mörkaste månaderna, november-februari.

• Medelhögt UV-index (3–5)

När UV-index är medelhögt, 3–5, kan solkänsliga personer vara i solen i cirka en halvtimme innan de bör skydda sig mot solen. Bästa sättet att skydda sig är att uppsöka skugga, eller ta på mer kläder och en solhatt. I Sverige är UV-index medelhögt under vår- och försommar. På Kanarieöarna är UV-index medelhögt under vintern.

• Högt UV-index (6–7)

Vid höga värden, 6–7, bör ljuskänsliga personer skydda sig mot solen redan efter cirka 20–30 minuter. I Sverige har vi höga värden under sommarmånaderna.

• Mycket högt UV-index (8–10)

För personer känsliga för solen gäller det att skydda sig när solen är som starkast mitt på dagen. UV-index brukar vara mycket högt runt Medelhavet under sommaren.

• Extremt UV-index (11 eller högre)

När UV-index är 11 eller högre så räknas det som extremt. Vid ekvatorn kan dessa värden förekomma året runt. I Thailand i december är UV-index 12. Då kan personer känsliga för solen bränna sig redan efter 10-15 minuter.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.