Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar smittskyddsläkaren David Edenvik om det nya vaccinet mot covid-19. Foto: Fredrik Weibull/SVT och Johan Nilsson TT

Nya vaccinet mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt uppdaterat vaccin har nu tagits fram och till hösten kommer det att finnas tillgängligt. Enligt smittskyddsläkaren är det viktigt att ta en påfyllnad med det nya vaccinet.

Ända sedan pandemin bröt ut har nya varianter av covid-19 blossat upp. Den som just nu florerar i samhället är EG 5 och som kallas för Eris. I takt med detta så har vaccinet mot sjukdomen uppdaterats och nu i höst kommer ett helt nytt vaccin vara tillgängligt för allmänheten.

– Man försöker hela tiden anpassa vaccinet så att de blir lika det viruset som just nu cirkulerar. Den variant av vaccinet som nu kommer till hösten har förmodligen bättre skyddseffekt än det vi gav senast under våren, säger smittskyddsläkaren David Edenvik.

Många är ju trötta på att vaccinera sig mot covid-19. Är ni oroliga över att folk kommer att strunta i att vaccinera sig nu? 

– Ända sedan vi började vaccinera så har vi märkt att för varje spruta vi ger så är det några som hoppar över sprutan. Men nu har det ändå gått så pass lång tid sedan man tog den senaste dosen så att jag hoppas att folk inser att det är en relativt allvarlig sjukdom om man är oskyddad, säger han.

 I klippet berättar smittskyddsläkaren David Edenvik mer om vaccinet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.