Nära Vättern vid Norra Kärr finns marken där en gruva kan bli aktuell. Foto: SVT

Nytt beslut att vänta om gruva i Norra Kärr

Publicerad

I veckan lämnades en komplettering in angående planerna på att starta gruvdrift vid Norra Kärr mellan Ödeshög och Gränna.
– Det är en omfattande komplettering som vi nu ska gå igenom, säger Elinor Alfredsson på Bergsstaten.

Under flera år har det kanadensiska företaget Tasman Metals försökt få tillstånd att leta efter jordartsmetaller vid Norra Kärr. Tasmans moderbolag Leading Edge Materials har nu lämnat in flera dokument som ska komplettera deras ansökan.

– Vi hade begärt komplettering och nu ska vi se om det som har lämnats in är tillfyllest, säger Elinor Alfredsson, jurist på Bergsstaten.

Större område

Frågan om gruva eller inte nära Vättern, mellan Ödeshög och Gränna, har pågått länge. När företaget fick tillstånd att borra möttes det av protester.

Tillståndet överklagades till regeringen som godkände planerna. Men i våras upphävde Högsta förvaltningsdomstolen beslutet i en dom. Domen innebär att det måste finnas en plan för hur hela området kring en eventuell gruva skulle påverkas.

Något som Bergsstaten nu ska väga in i sin bedöming.

Yttrande innan beslut

Nu har en komplettering av miljökonsekvensbeskrivningen lämnats in. Flera andra handlingar har också skickats in från företaget till myndigheten, bland annat en naturvärdesinventering.

– Det här är omfattande kompletteringar som vi nu ska gå igenom noggrant. Jag kan inte alls uppskatta hur lång tid det kommer att ta, säger Elinor Alfredsson.

Om kompletteringen är tillräcklig blir nästa steg att Länsstyrelsen ska yttra sig och efter det kan ett nytt beslut från Bergsstaten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.