Vilthandläggaren Linda Andersson samlar in spillning och urin från vargparet i länet. Foto: Länsstyrelsen

Nytt vargpar kan ha kommit till länet

Uppdaterad
Publicerad

Två vargar har spårats av länsstyrelsen i ett område mellan Stråken i Mullsjö kommun och Dumme mosse utanför Jönköping. Prover har tagits för att ta reda på om ett nytt revir har bildats i länet.

Det var i början av februari som länsstyrelsen kunde spåra två vargar. Efter att de tagit prover på spillning och urin kan man nu konstatera att det inte handlar om vargarna från Brängenreviret som ligger i närheten. Den ena vargen, en tik, har vandrat ner från ett revir i Gävleborgs län och hon ser ut att ha slagit följe med en hane.

– Det är två vargar som följs åt och revirmarkerar. Med tanke på att det är flera vargar som vandrar söder ut så har vi varit förbereda på att det kan komma nya par, säger Linda Andersson som är vilthandläggare på länsstyrelsen.

Varg i Jönköpings län

Väntar på fler provsvar

Inom kort väntas ytterligare analyssvar komma till länsstyrelsen.

– Vi har fått svar från honan men vi väntar fortfarande på provsvaren från hanen för att verkligen kunna bekräfta att det är ett nytt vargpar, säger hon.

Hur ska man tänka om man vistas i skogen med tanke på att det kanske finns ett nytt vargpar?

– Man ska inte gör något speciellt men det är bra att man känner till att det finns fler vargar i länet. Däremot kommer vi informera tamdjursägare vilka åtgärder de kan vidta för att minska risken för angrepp, säger Linda Andersson.

I klippet nedan berättar en naturvårdshandläggare från Halland hur du ska agera om du stöter på en varg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tisdagsförmiddagen sågs en varg springa genom en gård i Skogaby. I klippet berättar Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Halland, vad du ska göra när du träffar på en varg. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Jönköpings län

Mer i ämnet