Foto: Gabriel Djärf/SVT

Smålands första wakepark invigs i Tranås

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av augusti invigs den nyligen färdigställda wakeparken mitt i centrala Tranås. Med en kabelbana som drar wakeboardåkaren blir det enklare och mer tillgängligt för många att prova på sporten.

Intresset för wakeboard kommer att öka markant tror man i Tranås vattensportklubb som nu har byggt Smålands första kabelbana och wakepark, på Svartån mitt i centrala Tranås.

Matilda Söderberg tävlar i wakeboard.

– Jag tycker att det är roligt för man kan göra så mycket olika saker, mycket variation, och så älskar jag känslan att stå på brädan, säger Matilda Söderberg som tidigare har tävlat i två år med wakeboard efter båt.

En halv miljon kronor

Det har kostat omkring en halv miljon kronor att färdigställa kabelbanan och det med hjälp av kreativitetsbidrag från Tranås kommun och statliga bidrag genom Idrottslyftet.

– Det är absolut värt det, säger Sven-Olof Söderberg från Tranås vattensportklubb. Ska du köpa en båt så är det minst det dubbla om vi bara hade fortsatt med wakeboardåkning efter båt, menar han.

Invigning i augusti

Kabelbanan öppnas för allmänheten i samband med att Tranås vattensportklubb firar 50-årsjubileum i mitten av augusti.

Sven-Olof Söderberg, wakeboardåkare, Tranås.

– Vi har ju åkt väldigt mycket efter båt förut. Men då ska man ta sig ut med båten, det är inte så många som kan hänga med och det måste vara rätt väder. Här, mitt i stan, är det tillgängligt för alla. Vi kan lätt reglera hastigheten så att minsta lilla unge eller äldre äldre människor kan åka, menar Sven-Olof Söderberg från Tranås vattensportklubb.

– I vår klubb är det mest fridykare, vi ser ett stort intresse både ifrån klubbmedlemmar och utifrån så vi räknar med att få ett ganska bra tillskott av medlemmar i klubben med det här, menar han.

Wakeboard är en kombination av vattenskidor, surfing och snowboard. Brädsporten påminner väldigt mycket om snowboard men underlaget är vatten istället för snö. Wake betyder svallvåg på engelska, så ordet wakeboard kan översättas till svallvågsbräda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tranås

Mer i ämnet