Till vänster vilar Zander Mauseth från Oslo efter målgången i Motala förra året. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Olycksrisk när trötta cyklister sätter sig bakom ratten efter Vätternrundan

Publicerad

På fredag kväll drog Vätternrundan igång och runt 23 000 cyklister siktar in sig på att avverka den 30 mil långa sträckan runt sjön. För att minska risken att olyckor inträffar när trötta cyklister kör bil efter loppet kommer poliser att kontrollera att viloregler följs.

– Det brukar tyvärr alltid vara några som sätter sig i bilen utan att ha vilat sex timmar. Förutom att bilförare som inte är utvilade markant ökar risken för trafikolyckor, blir man också av med sitt resultat från Vätternrundan om vi upptäcker det, säger Svante Viking som är gruppchef på trafikpolisen i Östergötland.

Ett antal trafikpoliser kommer att arbeta med att kontrollera att cyklister som gått i mål respekterar viloreglerna som gäller efter loppet. Cyklister som gått i mål ska vila i minst sex timmar innan de kör bil, enligt Vätternrundans riktlinjer.

Med elektroder på huvudet testade Victoria Dyring att köra bil utan att ha sovit på ett dygn. Starta videon ovan för att se hur det gick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer