Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet och hör kommunalråd Leif Ternstedts (SD) reaktion på skräpfabriken i Anneberg – och vad han anser att kommunen borde göra. Foto: Nässjö kommun, Ebba Öberg/SVT

Oppositionen i Nässjö reagerar på skräpfabriken: ”Bedrövligt”

Publicerad

Den politiska oppositionen i Nässjö tycker att kommunen borde agera snabbare i att få bort avfallet i Anneberg.

– Så här ska det inte gå till, säger Leif Ternstedt (SD), kommunalråd i opposition.

Som SVT Nyheter Jönköping tidigare kunde avslöja så ligger det en massa avfall i en fabrikslokal i Anneberg utanför Nässjö.

Det är bland annat byggavfall och nermalda bildelar, så kallat fluff. Delar av skräpet i byggnaden kommer från företaget Think Pink, som nyligen åtalats för grovt miljöbrott på flera orter i Sverige.

Sopberget i Anneberg

– Jag känner mig trygg i hur kommunen har hanterat detta, säger Sara Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Okänt för nämnden

Men alla är inte lika nöjda, oppositionspolitikern Leif Ternstedt (SD) tycker hanteringen är bedrövlig.

– Jag kontaktade en politiker i samhällsplaneringsnämnden och han hävdar att nämnden politiskt inte haft en aning om detta, utan det har skötts på tjänstemannanivå, säger han.

Saknar tillstånd

Om avfall ska lagras längre än ett respektive tre år måste man ha ett tillstånd för deponi, något som Länsstyrelsen i Jönköping uppger att företaget inte har. Avfallet i fabriken har legat i minst 7 år.

Enligt en miljökonsult SVT varit i kontakt med skulle kostnaden för att få bort skräpet kunna landa på runt tre, men upp till tio miljoner kronor. En kostnad som kan komma att läggas på skattebetalarna.

Se klippet och hör vad politikerna i Nässjö tycker om avfallet i Anneberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Anneberg

Mer i ämnet