Anders Friberg, ordförande LRF i Jönköpings län, beskriver oron hos djurägare för rovdjursattacker. Foto: SVT/Charlotte Göransson

Oro hos LRF efter rovdjursattack

Uppdaterad
Publicerad

Oron för rovdjur, och framförallt varg, gör sig påmind bland Lantbrukarnas riksförbunds medlemmar i samband med förra helgens rovdjursattack. Förbundet märker ofta att fler väljer att inte skaffa får eller inte expandera på grund av rädsla för rovdjursangrepp.

Det var ingen överraskning för Anders Friberg, ordförande i LRF i Jönköping, när han fick höra att fem tackor och två lamm hade dödats av ett rovdjur i Vaggeryds kommun förra helgen.

– På något sätt har man väl gått och funderat på när det ska hända med tanke på de problemen vi hade förra året, säger han.

Flera medlemmar har hört av sig till LRF och uttryckt sin oro och överväger att bli fårägare eller utöka sin besättning.

Inte rimligt att stängsla

Det finns ett vargrevir nu, borde inte lantbrukare ta sitt ansvar och sätta upp exempelvis stängsel?

– Det bygger på att djurägaren ska stängsla ute vargen, det kan inte vara rimligt. Vi kan liksom inte ta ansvar för det djuret som är utanför, som hoppar in, menar Anders Friberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.