Anders Friberg, LRF:s ordförande i Jönköpings län. Foto: TT / Arkivbild

Bönder i möte om vargnärvaron i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen hade drygt 150 bönder inom Lantbrukarnas riksförbund i Jönköpings län ett möte med länsstyrelsen där etableringen av varg diskuterades.

P4 Jönköping var först med att berätta om mötet, där lantbrukarna bland annat lyfte oron för vad den ökade vargnärvaron kommer att innebära. Länsstyrelsen har bekräftat att ett vargrevir för första gången har bildats i Jönköpings län.

– Det går inte att mäta och sätta pengar på alla konsekvenser som det innebär för en djurägare att ha ett vargrevir i närområdet. Om nu staten har tagit sig an ett ansvar att bedriva ett avelsarbete för varg är det inte rimligt att ansvaret och dess ekonomiska konsekvenser kan lastas över på en näringsgren, säger Anders Friberg, ordförande LRF Jönköpings län i ett pressmeddelande.

Varg i Jönköpings län

Tidigare åtgärder

Enligt LRF finns det i Jönköpings län 130 000 nötkreatur och drygt 25 000 får. Anders Friberg menar att de åtgärder som nu beskrivs för att möta upp för eventuella skador från ett närliggande vargrevir som stängsel, skyddsjakt och licensjakt inte är tillräckligt.

– För djurhållaren börjar åtgärder långt tidigare i skedet än så, bland annat kopplat till att överväga framtida investeringar.

På länsstämman som hålls i mitten av mars kommer LRF åter ta upp frågan och sedan komma med krav på hur man anser att vargfrågan bör hanteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Jönköpings län

Mer i ämnet