Vätterhem vill bygga en ny konsthall över ravinen på Österängen. Foto: Enter arkitekter

Miljardsatsning på Österängen – kan få ny konsthall

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommunala bostadsbolag Vätterhem ska inom en period av tio år renovera upp Österängen för totalt en miljard. Som en del i projektet finns planer på att bygga en konsthall över ravinen precis intill nuvarande centrumbyggnad.

Som SVT Nyheter Jönköping nyligen rapporterade om ska Vätterhem inom de kommande åren lägga stora summor på att bygga om och rusta upp bostadsområdet Råslätt.

Nu står det klart att även Österängen får sig ett rejält ansiktslyft. Ett nytt centrum och flera nya höghus är redan beslutat om. Om planerna blir verklighet får området också en helt ny konsthall, vilket Jönköpings-posten var först med att berätta.

– Vi spänner musklerna, säger Vätterhems vd Thorbjörn Hammerth till tidningen.

Ska ”sväva” över ravinen

Konsthallen, som ska ha fasad i glas, är tänkt att placeras över ravinen som ligger strax intill centrumbyggnaden. Tanken är att det ska upplevas som att den ”svävar” över ravinen. Man ska också röja och muddra på platsen så att vattenspeglarna blir större, enligt Thorbjörn Hammerth. 

österängens konsthall finns idag i btten på Österängens centrum Foto: SVT

Nedan ett klipp om miljarden som Vätterhem satsar på Råslätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.