Ostkakan når nya politiska höjder

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om den småländska ostkakans ingredienser förs upp på hög inrikespolitisk nivå genom att Centerpartiet nu gör en inbrytning i det pågående ”Ostkakeupproret”.

I ett försök att förhindra Livsmedelsverkets planer på att förbjuda försäljning och använding av opastöriserad mjölk bjuder Centerpartiet i morgon tisdag sex ostkakebakerskor från Höglandet till Stockholm.  Tillsammans med jordbruksutskottets centerpartistiske ordförande ska de träffa Livsmedelsverkets generaldirektör för att tala om behovet av just opastöriserad mjölk i ostkaka.

Stockholmsresan sker helt utan medverkan från intresseorganisationen Ostkakans vänner som startade det så kallade Ostkakeupproret.

Ostkakan

– Allt som är till fromma för den genuina ostkakan är bra, säger Jan Johansson i Ostkakans vänner.

– Självklart har centern rätt att haka på upproret men visst är det märkligt att centern inte har fått sin matglade jordbruksminister Eskil Erlandsson att uttala sig om rätten att använda den opastöriserade mjölken, säger Jan Johansson till Jönköpingsnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostkakan

Mer i ämnet