Hoppet lever för ostkakan

Uppdaterad
Publicerad

Besöket i riksdagen gick bra. Ostkakegruppen anser sig fått gehör för sina synpunkter, och passade också på att bjuda på ostkaka.

Än finns hopp för den småländska ostkakan, trots att Livsmedelsverket vill förbjuda försäljning av opastöriserad mjölk på grund av risk för ehec-smitta.

Ingen smittorisk

– När det gäller ostkaka, så är det ingen smittorisk, eftersom den är upphettad precis på samma sätt som pastöriserad mjölk. Så vi får väl ta med det i övervägningen, sade generaldirektören Stig Orustfjord, efter ett möte med småländska ostkaketillverkare.

Ostkakan

Beslut om åtgärder och eventuellt förbud ska tas i början av nästa år.

– Allting är öppet tills vi fattat beslut, säger Orustfjord till TT.

”Bättre än innan”

Det var en nöjd Margit Gerhardsson som SVT ringde upp efter mötet i riksdagen där sex ostkakebakande damer deltagit för att prata om Livsmedelsverkets planer att förbjuda försäljning och användning av opastöriserad mjölk.

– Det känns bättre än innan. Vi fick svar på en massa frågor som har blivit fel i pressen. Det var inte tal om att ostkakan ska förbjudas att säljas. Det handlar om att kommersiell handel eventuellt förbjuds, där man säljer dricksmjölk, till exempel gårdshandel, säger Margit.

Bestickning, eller?

Hon och gruppen åker hem litet lugnare efter dagens möte, även om inget ännu är beslutat.

– Vi bjöd också på tre stora ostkakor, och alla tog om! Det kallas väl för bestickning, eller?...säger Margit och skrattar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostkakan

Mer i ämnet