TV: Ostkakeuppror i maktens korridorer

Uppdaterad
Publicerad

På perrongen i Nässjö står sex ostkakebakerskor som är på väg till Stockholm. Där ska de träffa högt uppsatta politiker och tjänstemän.

Det är Centerpartiet som har bjudit upp de ostkakebakande damerna från Vetlandatrakten till riksdagen. Där ska de få träffa och samtala med livsmedelsutskottets ordförande, centerpartisten Per Åsling och Livsmedelsverkets generaldirektör. När SVT möter upp sällskapet vid Nässjö tågstation är gruppen laddad med både ostkaka och argument.

Tänker inte acceptera

Margit Gerhardsson är en av de sex damer som i idag kliver på tåget till Stockholm för att protestera mot Livsmedelsverkets planer att förbjuda försäljning och användning av opastöriserad mjölk.

– Jag ska fråga hur de har tänkt sig det här med fortlevandet av ostkakan. De skriver ju i tidningen att ostkakan ska få stryka på foten, och det tänker vi inte acceptera, säger Margit Gerhardsson.

Ostkakeuppror

Det var i facebook-gruppen Ostkakeupproret som Centerpartiet efterlyste personer som kunde tänka sig att besöka riksdagen, en grupp med i dagsläget lite över 6000 stödjare. Centerpartiets Ulla Sigfridsson är den som organiserat resan till Stockholm. Hon menar att frågan om ostkakans framtid är viktig att lyfta eftersom det är av stor betydelse för Småland.

– Det är ju en tradition. Vi vill protestera mot att det är för mycket detaljbeslut. Man kan inte förbjuda allt som är farligt, men man kan sätta upp regler för hanteringen. Det går ju inte att förbjuda folk att plocka svamp för att de inte ska bli förgiftade till exempel. Sedan vill ju inte vi att folk ska bli sjuka, men det finns andra sätt att göra det på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ostkakan

Mer i ämnet