Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över hundra utländska läkare har fått introduktionsutbildning på Nässjö utbildningscentrum. Hör verksamhetschefen Göran Runesson berätta mer i klippet. Foto: Ulrica Abrahamsson /SVT

Introduktionsutbildning viktig för utländska läkare

Publicerad

På Nässjö vårdcentral arbetar läkare med femton olika nationaliteter. Utländska läkare är en förutsättning för att kunna bemanna vårdcentralerna i länet.

Göran Runesson är verksamhetschef både för vårdcentralen och för utbildningscentrum som introducerar de utländska läkarna i fackspråket och det svenska sjukvårdssystemet.

– I många andra länder är det ovanligt att så mycket avancerad vård bedrivs på vårdcentralerna, säger han.

Nässjö utbildningscentrum startade 2013 och genom åren har ett hundratal utländska läkare fått introduktion här.

– Det handlar om läkare som varit yrkesverksamma i sina hemländer och som redan har sin svenska legitimation klar, säger Runesson.

Träffar patienter direkt

För att få den godkänd krävs bland annat att läkaren har kunskaper i svenska motsvarande C1, vilket i princip innebär att klara av universitetsstudier på svenska.

Läkarna som anställs i Region Jönköping får en 4,5 månad lång introduktion, där de från dag ett träffar patienter, men får stöd av handledare.

– Vi jobbar på ett sådant sätt att de hela tiden får träna på språket, säger Anna Hertin, distriktsläkare och utbildningsansvarig på Nässjö utbildningscentrum.

Termer och ordföljd

Vid patientbesöken finns en distriktsläkare med för att se till att patienten och den nyanställda läkaren förstår varandra.

– Sedan sitter vi ner och går igenom journalen och ser till att termer och ordföljd blir rätt, säger Anna Hertin.

– Språket är oerhört viktigt, säger Göran Runesson.

Hör Göran Runesson berätta om utbildningen och klagomålen i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer