Attacken mot myndigheten pågick under hela måndagen. Foto: Jordbruksverket

Överbelastningsattack på Jordbruksverket i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruksverket i Jönköping har utsatts för en överbelastningsattack mot sina servrar i Jönköping, vilket P4 Jönköping var först att berätta om. Attacken pågick under hela måndagen.

Det är fortfarande oklart vem som ligger bakom attacken men den är anmäld till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Konsekvensen av en sådan här typ av överbelastningsattack blir att vi inte är så tillgängliga och vi får störningar under tiden som det pågår, säger Anders Mårtensson Jordbruksverkets informationssäkerhetschef.

Stora mängder data

Mycket stora mängder information skickades till Jordbruksverkets servrar under attacken som pågick från klockan 09 på morgonen och fortsatte under dagen till klockan 23 på kvällen.

– Vi kunde lindra effekten av attacken med olika åtgärder vilket gjorde att vi kunde jobba på någorlunda som vanligt redan efter 20 minuter.

Förebyggande arbete

Vad gör ni för att förebygga att det händer igen?

– Vi kan inte hindra att någon skickar den här mängden trafik men vi kan jobba med att minska effekterna av det och det arbetar vi med, säger Anders Mårtensson.

Vad är egentligen syftet med en överbelastningsattack? Se mer i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är egentligen syftet med en överbelastningsattack? Foto: Hasse Holmberg / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.