Konsekvenserna av översvämningarna i länet ska nu utredas enligt EU-direktiv. Foto: SVT

Översvämningarna ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det utredas hur stora konsekvenserna blev av översvämningarna som drabbade stora delar av Jönköpings län nu i januari.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har beslutat att översvämningarna som drabbat stora delar av länet i januari ska utredas. Länsstyrelsen i Jönköpings län har fått uppdraget att utreda konsekvenserna av översvämningarna.

Beslutet baseras på EU:s översvämningsdirektiv från 2007 som syftar till att minska de negativa konsekvenserna av översvämningar. Målet är att skapa bättre förutsättningar för att kunna jobba förebyggande för att värna om människors hälsa, skydda miljön, vårt kulturarv samt ekonomisk verksamhet.

– Information om hur översvämningar påverkar samhället är ett viktigt underlag för samhällsplanering och klimatanpassning, planering av förebyggande åtgärder och för att kunna hålla tillräcklig beredskap, säger Maja Coghlan, som arbetar med naturolyckor på MSB, i ett pressmeddelande.

­Länsstyrelsen ska inom sex månader återrapportera till MSB.

MSB tar också beslut om bidrag till kommuner som vill göra förebyggande insatser, men det kan ta tid att få ett beslut, se mer nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du teknik- och fritidschef Jan Sandbergs kritik mot de långa handläggningstiderna på MSB. Foto: Johannes Tolf/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet