Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du hur parkeringssituationen är på länssjukhuset Ryhov och du hör också vad regionen ska göra för att lösa bristen på platser. Foto: Viktor Fridén/SVT

Parkeringsstöket på Ryhov värre när huvudentrén byggs om

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen stängs huvudentrén på länssjukhuset Ryhov i Jönköping för en omfattande ombyggnad, och i och med det försvinner ett 80-tal parkeringsplatser. En redan besvärlig parkeringssituation blir värre, menar flera sjukhusanställda som SVT träffar under morgonrusningen.

Regionen har under lång tid fått kritik från anställda på länssjukhuset för bristen på parkeringar. Ombyggnationen av huvudentrén som ska vara klar till hösten har gjort att parkeringsstöket kan upplevas värre än tidigare.

– Det är kaos, säger Ida Källqvist som arbetar som administrativ samordnare på akuten.

Avtal om att parkera på stormarknaden

Samtidigt som ett 80-tal parkeringar har stängts av under det omfattande bygget har regionen ordnat flera andra parkeringsplatser, bland annat genom ett avtal med en närliggande matbutik. Men där är det kontorstider som gäller, vilket kan ställa till det för kvälls- och nattpersonalen.

– Då kan man behöva flytta bilen under sitt arbetspass, säger Amjad Zaytoun som emellanåt jobbar kvällspass.

Fler parkeringar – men behovet växer

Totalt sett finns det dock fler parkeringsplatser nu än tidigare. Men det räcker inte menar många sjukvårdsanställda som vittnar om svårigheter att hitta en ledig parkering.

Men måste du ta bilen?

– Jag bor i Habo och har svårt att hinna lämna och hämta barn om jag inte tar bilen, säger Ida Källqvist.

I klippet ovan hör du vad byggprojektledaren för Regionfastigheter säger om kritiken att det finns för få parkeringsplatser på sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.