Metoden kritiserades av föräldrar och forskare. Men metoden tycks ha gett resultat, enligt rektor Karin Norman som nu ska utvärdera metoden. Foto: Emma Johansson/SVT

Skadegörelserna har minskat – men pengarna är slut

Publicerad

I ett försök att minska de omfattande skadegörelserna på Gunnarsboskolan införde rektorn ett ”sabb-konto” på 15 000 kronor. Efter tre och en halv månad var pengarna slut.

Tanken med sabbkontot var att 15 000 kronor sattes upp i ett av skolans fönster. När en skadegörelse skedde som inte löstes upp så skulle pengar plockas ner. Det som fanns kvar vid årets slut skulle eleverna få använda till att göra något kul.

Pengarna är slut

Efter tre och en halv månad var pengarna slut, men rektor Karin Norman säger att metoden verkar ha gett resultat.

– Tidigare hade vi mycket skadegörelse på till exempel toaletter. Vi hade flera dörrkarmar som var söndersparkade och det har vi inte nu.

Metoden kritiserades

Metoden fick kritik från föräldrar och en forskare på Jönköping university sa att det kunde skapa en angiverisituation mellan eleverna och en kollektiv bestraffning när några få förstör för den stora massan.

Men den kritiken håller inte Karin Norman med om. Hon säger att de inte upptäckt något sådant och att de ständigt pratar om värdegrund med eleverna. Nu ska metoden utvärderas innan beslut tas om den ska fortsätta användas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.