Med hjälp av en gödseltunna kan man släcka bränder, ett initiativ som Peråke Nilsson från Vetlanda ligger bakom i Småland. Foto: Privat/SVT

Han är lantbrukssveriges näst viktigaste person

Uppdaterad
Publicerad

Han tog initiativet att anordna ett samarbete mellan bönder, deras gödseltunnor och räddningstjänsten vid bränder i Småland. Peråke Nilsson från Vetlanda är nu utsedd till lantbrukssveriges näst viktigaste person 2018.

Redan på 1980-talet användes metoden med gödseltunnor för att släcka bränder. När bonden blir inringd åker han eller hon till närmaste sjö och fyller upp tunnan med vatten, ett moment som tar omkring två minuter.

Finns 200 gödseltunnor

Peråke Nilsson, på Maskinring Småland, snappade upp idén när den användes i Oskarshamn och tog med sig den när han flyttade till Småländska Höglandet.

– Jag kontaktade dåvarande räddningschefen i Vaggeryd, Evert Melin, säger han och berättar att det idag finns cirka 200 gödseltunnor med i samarbetet och större delen av dem kan rycka ut på kort varsel.

När vattnet väl är i tunnan sätts ett så kallat spridarrör på som kan spruta ut vattnet.

– Uppfinningsrikedomen är ju stor, så det kan se lite olika ut på olika maskiner, säger han.

”Självklarhet att hjälpa till”

Samarbetet var till god hjälp för räddningstjänsten under sommarens alla skogbränder. På gården i Elmeshult stod bonden Tommy Anderssons gödseltunna alltid fylld, större delen av sommaren, redo att kunna rycka ut snabbt.

– Det var en självklarhet att man skulle vara med och hjälpa till. När man har maskiner tycker jag man ska hjälpa till, säger han och tycker han det känns bra.

Bonden Tommy Andersson utanför Eksjö är med i samarbetet och kan rycka ut på en skogsbrand om det skulle behövas. Foto: SVT

Blev förvånad

Det är tidningen Land Lantbruk som utsett Peråke med titeln lantbrukssveriges näst viktigaste person 2018.

– Det var lite förvånade, säger han och tror att orsaken är att han jobbat upp samarbetet under de senaste 24 åren.

I klippet ovan kan du höra Peråke Nilsson berätta hur det fungerar.

Hon fick första platsen

Överst på listan, lantbrukssveriges viktigaste person 2018, är Lisa Schneider i Fjugesta. Hon startade Facebook-gruppen Foderhjälpen 2018 som har över 26 000 medlemmar idag.

Malin Kyllesjö från Jönköpings län, som startade världens första utbildning för hundar som ska söka efter glödhärdar i marken hamnade också på listan. Hon fick plats 41.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer