Polisen förstärkningsvapen MP5 tagen i annat sammanhang. Foto: Johan Nilsson/TT

Polis varnas efter vådaskott som skadade kollega

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndigheten varnar en polis i Jönköpings län efter att denne avlossat ett vådaskott i ett polisgarage i länet. En kollega skadades lindrigt när denne fick splitter i ena vaden.

Det var i oktober i fjol som polisen och några av dennes kollegor kom på att de glömt sina förstärkningsvapen MP5 i polisbilarna. I förhör har den nu varnade polisen uppgett att hen tog upp vapnet, som använts av en annan kollega, och såg att det var upphakat.

Polisen ska då ha kontrollerat att det inte fanns någon patron i loppet, släppt fram manöverhandtaget och sedan bestämt sig för att göra patron ur.

Eftersom det inte finns någon patron-ur-låda i garaget avfyrade polisen vapnet ner i backen, men ett magasin satt i vapnet och därför brann det av ett skott. En kollega fick splitter i vaden, men ingen skadades allvarligt.

Förundersökning lades ned

Polisens personalansvarsnämnd skriver i sitt beslut att polisen genom att inte uppmärksamma att ett magasin satt i vapnet har denne av oaktsamhet åsidosatt sina skyldigheter i anställningen. Den disciplinär påföljden har nämnden bestämt till en varning.

Åklagarmyndighetens särskilda åklagarkammare har tidigare utrett händelsen, men beslutade då att lägga ned förundersökningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer