Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Gängen rör sig där barn och ungdomar är. Det kan vara idrottsplatser, skolor eller köpcenter, säger Maja Karlsson, kommunpolis Jönköping. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Polisen larmar: 9-åringar värvas till kriminella gäng i Jönköping

Publicerad

Barn som är under tio år värvas till kriminella nätverk  i Jönköping. För att stoppa rekryteringen genomför polisen samtal med föräldrar till de barn och ungdomar som är i riskzonen.

I klippet: Så gör polisen när de upptäcker barn som rekryteras till kriminella gäng i Jönköping.

– Rekryteringen av barn pågår i alla delar av kommunen, i större eller mindre omfattning, säger Maja Karlsson, kommunpolis i Jönköping.

Tillsammans med fältsekreterarna i kommunen jobbar polisen för att identifiera barn som är i riskzonen för att hamna i kriminalitet. Den senaste tiden har polis och kommunens fältgrupp sett barn som är under tio år som dras till de kriminella nätverken i Jönköping. Det yngsta barnet som polisen känner till är en 8-åring.

Gängen lockar de unga

– Det är en fruktansvärd utveckling. De kriminella gängen vet precis hur de ska locka barn och ungdomar. Först kanske det handlar om att man får godis eller presenter, sen blir det mer avancerade uppdrag, säger Maja Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.