Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har kommit in många larm om fyrverkerier som skjuts på byggnader och människor – hör polisens presstalesperson Angelica Forsberg berätta mer. Foto: TT/Polisen

Unga i Gislaved sköt raketer på varandra: ”Fullständigt olämpligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sent under gårdagskvällen ska unga personer i Gislaved ha kastat raketer mellan sig och skjutit dem på varandra.

– Det kan bli allvarliga skador, till och med livshotande, säger Angelica Forsberg, polisen presstalesperson.

Samtalen om att det skjuts fyrverkerier har kommit in till polisen under hela veckan, framför allt larm om ungdomar som skjuter raketer mot byggnader eller människor.

– Vi vet inte alltid att det är ungdomar, eftersom de ofta inte är kvar när vi kommer till platsen, men vi får många larm om det, säger Angelica Forsberg.

Inte köpa ut

Det är 18-årsgräns på att hantera fyrverkerier och polisen uppmanar vuxna att prata med sina barn och inte köpa ut raketer till nyårsfirandet.

– Se till att som vuxen ta det här på allvar. Det kan bli skador som sen drabbar personer hela livet, säger Angelica Forsberg.

Vuxen polisanmäld

Under nyårsafton vid 13-tiden reagerade allmänheten på att två barn i 10-årsåldern var ute och sköt fyrverkerier på egen hand, och larmade polisen.

En kvinna är nu misstänkt för att ha köpt ut fyrverkerier till barnen. Polisen har skrivit en anmälan om lagen mot brandfarliga och explosiva varor och framkallande av fara för annan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.