Jonas Lindell lokalpolisområdeschef Höglandet och Carina Lennquist chef för den operativa enheten i polisregion Öst. Foto: SVT

Polisen om sökinsatsen: Hade kanske gjort samma sak idag

Uppdaterad
Publicerad

Vid en presskonferens under onsdagen gav polisen sin bild av vad som hände när en kvinna hittades död och hennes dotter svårt köldskadad efter att ha försvunnit från ett asylboende i Sävsjö i vintras.

Varken åklagarmyndigheten eller polisens interna utredning har visat att någon gjort sig skyldig till brott eller att något systematsikt fel begicks under själva sökinsatsen den 28 februari, som fick en tragisk utgång.

 Det tog polisen cirka tolv timmar att hitta kvinnan och hennes dotter som lättklädda och barfota försvunnit ut i vinterkylan. Kvinnan var då avliden och flickan svårt nedkyld. Flera timmar tidigare hade kvinnas son hittats kvarlämnad i en snödriva.

Försvinnandet i Sävsjö

Enligt Carina Lennquist som är chef för den operativa enheten i polisregion Öst, finns intern kritik om hur händelsen hanterades.

– Den interna kritiken ser vi som sund eftersom de var så många medarbetare som var involverade och eftersom ärendet fick en så tragisk utgång. Det vore snarare konstigt om det inte blev intern kritik.

Det dröjde drygt 12 timmar från att pojken hittades tills man lokaliserade mamman och systern. Foto: SVT

Hanterades inte som ”försvunnen person”

Enligt Lennqvist inkom ärendet inte initialt som försvunnen person, utan sökinsatsen utökades vart efter mer information inkom.

– Det tog ganska lång tid innan det hanterades som försvunnen person. Vi har uppåt 2 000 liknande ärenden inom vår region per år och i det här ärendet var det först senare som man gjorde bedömningen att det skulle hanteras som en försvunnen person och räddningstjänst behövdes.

Men redan under kvällen insåg man att det handlade om ett försvinnande, men det dröjde ändå ytterligare timmar innan beslut om räddningstjänst fattades?

– Ja det stämmer, men däremot så vidtogs det en hel del åtgärder i och med att pojken hade hittats. Till exempel beställdes helikopter och man letade med hund.

Lärdomar att dra

Jonas Lindell, chef för lokalpolisområde Höglandet säger att det inte är säkert att ärendet skulle hanterats annorlunda idag.

– Det är helt enkelt för lätt att säga i efterhand vad man borde göra annorlunda, men fakta där och då måste avgöra vad man faktiskt gör.

Efter händelsen har polisen vidtagit vissa förbättringsåtgärder och Carina Lennqvist menar att det finns en hel del lärdomar att dra.

– Att alla ska ha relevant utbildning, ha en kommunikation som fungerar från utsidan och in, att vi dokumenterar saker rätt och så vidare. Men också att varje ärende är unikt och det är inte säkert att vi skulle ha gjort annorlunda idag

Var det här en bra polisinsats?

– Eftersom den slutade tragiskt så är vi inte nöjda med den här insatsen, absolut inte. Men det var många olyckliga omständigheter och vi får lära oss av den här händelsen.

Foto: SVT grafik/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvinnandet i Sävsjö

Mer i ämnet