Jonas Lindell lokalpolisområdeschef Höglandet och Carina Lennquist chef för den operativa enheten i polisregion Öst. Foto: SVT

Polisrapport pekar på en rad brister vid Sävsjöinsatsen

Uppdaterad
Publicerad

Nationella räddningsrådet är nu klar med sin rapport gällande sökinsatsen i Sävsjö där en kvinna frös ihjäl och hennes dotter fick allvarliga köldskador. Rapporten pekar på en rad brister när det gäller ledning och styrning av insatsen.

Det var natten mot den 1 mars i fjol som en mamma och hennes dotter hittades i ett skogsparti efter en lång sökinsats. Temperaturen var minus tolv grader och mamman hade frusit ihjäl och dottern hade ådragit sig svåra köldskador.

Polisens insats hade inletts redan på eftermiddagen dagen innan då ett vittne sett hur en pojke i tioårsåldern kollapsat i en snödriva. När vittnet närmades sig lämnade kvinnan och flickan platsen. Pojken, som var lättklädd och nedkyld, togs omhand.

Försvinnandet i Sävsjö

Nationella räddningsrådets utredning

Sökinsatsen fick kritik både externt och internt inom polisen och en förundersökning inleddes, men den kom fram till att det inte gick att bevisa att något brott begåtts. Polisen initierade senare själva en utredning genom Nationella räddningsrådet. Deras rapport är nu klar och den visar på flera brister.

Rapporten menar att ledningsförhållandena under insatsen var otydliga och rekommenderar nu att polisregion Öst inför liknande rutiner i inom samtliga polisområden när det gäller hur den yttre ledningen ska bedrivas.

– Jag känner igen många av de punkter som finns i rapporten och flera av rekommendationerna har vi redan genomfört. Det handlar om mer ordning och reda på vem som leder vad under en sådan här insats, säger Carina Lennquist, chef för operativa enheten i polisregion Öst.

Saknade rätt utbildning

Nationella räddningsrådet kritiserar också att alla som jobbade som vakthavande befäl inte hade utbildning för att leda en sökinsats, så kallad räddningsledarutbildning. Räddningsrådet är också kritiska till att vakthavande befälsrollen kan vara svår att hantera när flera händelser inträffar samtidigt. Att då även agera räddningsledare gör det ännu mer komlext.

”Det är omöjligt och direkt olämpligt att en räddningsledare har andra uppgifter och ansvar eller ärenden att hantera samtidigt som räddningsledarskapet”, står det bland annat i rapporten.

Har köpt in drönare

I rapporten står det också att det vid tidpunkten för försvinnandet inte fanns drönare inom polisområde öst.

– Vi har köpt in ett antal drönare och det pågår utbildning av personal för att hantera dem. Några är också i drift, säger Carina Lennquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvinnandet i Sävsjö

Mer i ämnet