Kvinnan och hennes dotter hittades i en skogsdunge, 300 meter från den plats hon sist sågs. Foto: SVT/TT Arkivbild

Polisens slutsats: Inga allvarliga fel när kvinna frös ihjäl

Uppdaterad
Publicerad

Det tog polisen tolv timmar att hitta en kvinna och hennes dotter som gått ut lättklädda i minusgrader i vintras. Men när polisen själva tittat på förundersökningen är slutsatsen att inget allvarligt misstag begicks av polisen i samband med sökinsatsen.

Vid insatsen i Sävsjö i vintras gjordes en del ”olämpliga och mindre övertänkta bedömningar” enligt polisens slutsatser, men inget allvarligt fel som är skäl nog för att vidta några discplinära åtgärder. Detta var P4 Jönköping först med att berätta.

– Det finns alltså inte skäl för löneavdrag eller liknande åtgärder i det här fallet, säger Gunnar Edeland, polismästare i Stockholm och chef för gruppen för skiljande- och disciplinärenden till SVT Nyheter Jönköping.

Försvinnandet i Sävsjö

Intern kritik

Åklagarmyndigheten har tidigare lagt ner förundersökningen mot polisen gällande tjänstefel. I förundersökningen framkommer intern kritik inom polisen. Det tog alltså ett halvt dygn innan polisen till slut fann kvinnan och dottern. Kvinnans liv gick då inte att rädda och flickan fick svåra köldskador.

Efter att åklagaren lade ner fallet har polisen själva tittat på förundersökningen.

– Vi har inte granskat själva fallet, men tittat på om det finns skäl för disciplinära åtgärder, säger Gunnar Edeland.

Men det finns alltså inte skäl för det enligt vad polisen kommit fram till. Däremot kommer polisregion Öst nu själva att gå igenom utredningen igen för att dra lärdomar.

– Vad kan vi göra nästa gång en sådan här sak händer, kunde vi ha gjort annorlunda, det är sådant man får titta på nu, säger Gunnar Edeland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvinnandet i Sävsjö

Mer i ämnet