Vid den här platsen intill länsväg 127 hittades pojken. Foto: SVT

Detta hände i Sävsjö när kvinna frös ihjäl

Uppdaterad
Publicerad
Onsdagen den 28 februari 2018 hittades en lättklädd pojke utomhus i Sävsjö. Han fördes till sjukhus med lindriga skador. Nästan 13 timmar senare hittades hans mamma och syster. Mammans liv gick inte att rädda. Här är det tragiska händelseförloppet – tiderna kommer från polisens hemsida.

Klockan 14.22, fick polisen samtal från en privatperson om att en lättklädd pojke i tioårsåldern hittats utomhus på länsväg 127. Pojken bedömdes vara medtagen och nedkyld och fördes med ambulans till sjukhus. 

Därefter fick polisen samtal om att en kvinna lämnat pojken och gått vidare med ytterligare ett barn, en flicka, båda mycket lättklädda och utan skor.

Flera polispatruller åkte till området för att söka efter kvinnan och flickan. Kvinnan var i 35-årsåldern, pojken är nio år och flickan åtta år gammal.

Polisens rapport

16.24 Polisen besökte ett asylboende, Ljunga park, och fick besked om den påträffade pojkens identitet. Pojken och hans syster bodde där med sin mamma. De kommer från västra Afrika och hade varit i Sverige i runt fyra månader.

17.05 Polisen var i kontakt med socialtjänst och sjukvård för att kontrollera om de kan ha kontakt med den försvunna.

17.45 Polisen undersökte möjligheten att få en polishelikopter till Sävsjö.

18.15 Polisen genomsökte byggnaden där de försvunna bodde för att säkerställa att de inte befann sig där. Polisen förhörde pojken på sjukhuset. Han sa att han, mamman och hans syster gått runt i samhället, men att han inte visste varför. Mamman ska ha sagt att de firade någon form av högtid, där man inte bär skor.

18.25 En av polisens helikoptrar var på väg till Sävsjö från Göteborg.

19.55 Helikoptern tvingades vända hemåt på grund av kraftigt snöfall.

20.30 Polisen fick ett nummer till en telefon som kan ha disponerats av kvinnan. Ingen svarade men polisen försökte pejla telefonen för att få fram en position.

22.00 Polisen sökte under kvällen och natten bland annat på vägar och i byggnader och inrättningar, som butiker och restauranger. Bland annat använde de sig av hundar.

Mamman frös ihjäl

Mamman och flickan hittades först vid 03-tiden, morgonen efter, kraftigt nedkylda i ett skogsparti. Platsen var bara några 100 meter från där pojken hittades.

Det finns ett viltstängsel emellan skogspartiet och länsväg 127. Polisen tror att mamman och dottern tagit sig igenom ett hål i stängslet.

Mamman var inte vid medvetande och vid 05-tiden dödförklarades hon av läkare på Höglandssjukhuset.

Systern vårdades på Länssjukhuset Ryhov för sina köldskador. Hon blev allvarligt skadad och var tvungen att amputera kroppsdelar. Pojkens skador var lindriga.

Enligt Missing People var det tack vare deras drönare med värmekamera som gjorde att kvinnan och flickan hittades.

Migrationsverket har senare uppgett att familjen ansökt om uppehållstillstånd den 23 september 2017 men hade inte fått något beslut på sin ansökan.

Förundersökning och utredning

Polisen uppgav senare att en förundersökning om vållande till kroppsskada inletts mot mamman. Förundersökningen lades senare ner.

Särskilda åklagarkammaren inledde även en förundersökning mot polisen. Brottsmisstankarna gällde tjänstefel, men även den förundersökningen lades ner.

Polisen genomförde också en arbetsrättslig prövning av insatsen. Den kom fram till att inga så pass allvarliga fel begåtts i polisinsatsen att någon disciplinåtgärd var aktuell mot poliserna som arbetade under dygnet.   

Nationella räddningsrådets granskning

När SVT Nyheter Jönköping granskade polisinsatsen framkom flera brister i hur sökinsatsen organiserades och leddes.

Nationella räddningsrådet granskade också polisinsatsen utifrån ett eftersöksperspektiv. Rapporten blev klar i slutet av mars 2019. Den kom bland annat fram till att ledningsförhållandena under insatsen var otydliga och kritiserade att alla vakthavande befäl som jobbade inte hade rätt utbildning att leda en räddningsinsats.

Rapporten lyfte även att det inte fanns drönare i polisområde öst vid tidpunkten för försvinnadet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvinnandet i Sävsjö

Mer i ämnet