Polisvolontärer utanför Idol-audition. Foto: Johan Nilsson / TT / Sandra Wennergren SVT

Polisens volontärer igång

Publicerad

Under den gångna påskhelgen var det ovanligt mycket folk i rörelse i centrala Jönköping. Och på plats fanns också polisens volontärer som för första gången syntes på stadens gator.

Påskfirare, besökare till motormässan och antagning till Idol. I lördags var det mycket folk som röde sig i de centrala delarna av Jönköping. Och med fanns också 17 av polisområde Jönköpings nya volontärer, vars uppdrag är att synas för att skapa trygghet.

– Det gick jättebra. Vi var ute och gick i närmare fyra och en halv timmar, säger samordnare Björn Dahlbäck vid polisen i Jönköping.

Uppskattad närvaro

Det handlade mest om att skapa trygghet för allmänheten men det var också en del frågor om vägen och hittegods som lämnades in, berättar han.

– Det var många positiva nickningar från folk som volontärerna mötte. Det uppskattades att vi var på plats.

Upplevde ni att volontärerna någon skillnad?

– Svårt att säga, där vi var fanns inga vanliga poliser. Det blir den värdering som volontärerna själva har gjort och erfarenhetsmässigt vet vi att vi gör skillnad genom att visa oss.

Planerade händelser och arrangemang

Polisvolontärerna har inga befogenheter utan det hela handlar om att verka trygghetsskapande. Inför uppdraget har de fått utbildning i form av konflikthantering, sekretess och polisens organisation.

Tanken är inte att volontärerna ska synas varje helg, utan främst vi större arrangemang och händelser.

– Det kan vara fotbollskommenderingar eller i samband med medborgarlöften. Det är vid planlagda händelser som vi ska vara med.

Än så länge finns Jönköpings läns totalt 25 nyutbildade polisvolontärer endast i Jönköping, men planer finns på att utöka på Höglandet och i Värnamo till hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.