Polishunden på bilden är en annan. Foto: TT

Polishundförare åtalas för tjänstefel efter hundbett i Forserum

Publicerad

En polisman med hund åtalas för tjänstefel efter att han beordrat och låtit sin tjänstehund angripa och bita en man som inte ville avlägsna sig från en pågående polisinsats i Forserum i somras. Enligt åklagaren har våldet inte varit försvarligt, då mannen vare sig varit våldsam eller misstänkt för brott.

Poliserna jagade egentligen två misstänkta airbagtjuvar som stoppats och mannen som blev hundbiten hade inget med det fallet att göra, utan råkade passera platsen och stannade för att titta. Poliserna menar att han störde deras arbete och att han vägrade ge sig därifrån.

Mannen som angreps av polishunden säger själv i polisförhör att han var något berusad och att han borde ha lämnat platsen. Men istället stod han kvar och filmade. Därför finns händelseförloppet dokumenterat på film. Åklagaren stödjer sig också på förhör med flera vittnen till händelsen.

Hunden biter

Poliserna på plats säger i förhör att de försökte få mannen att lämna platsen. Men det gör han inte förrän hundföraren dyker upp och hunden biter mannen.

Både mannen själv och poliserna uppger att mannen frågade om de skulle låta hunden bita honom om han inte gick därifrån. Hundföraren ska då ha svarat att ”det kommer den att göra om du inte flyttat dig på tre sekunder”, varpå hunden ska ha bitit mannen.

Uppgifterna går isär om huruvida mannen då redan börjat avlägsna sig eller inte. Likaså finns det olika uppgifter på om hundföraren verkligen gav ett kommando till hunden eller inte.

Den åtalade polisen förnekar brott och förklarar via sin advokat att de tjänsteåtgärder han vidtagit har varit försvarliga och nödvändiga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer