Polismannen från Jönköpings län misstänks ha läckt uppgifter från en förundersökning. Foto: TT

Polisman misstänks ha läckt information till utomstående

Uppdaterad
Publicerad

En polisman i Jönköpings län åtalas misstänkt för att ha läckt uppgifter ur en förundersökning. Polisen anmäls för brott mot tystnadsplikten och tjänstefel.

Polismannen som arbetar i Jönköpings län åtalas för att ha avslöjat uppgifter ur förundersökningar till en utomstående person.

Enligt åtalet ska brotten ha skett i början av 2020 och vid åtta tillfällen ska kollegor ha hört honom prata om utredningen med en person som var anhörig till en målsägande och som hörts som vittne i en utredning om människorov.

Kan förlora jobbet

Bara någon timme efter att polismannen delgetts misstanke om brott mot tystnadsplikten och tjänstefel ska han ha ringt upp den person han misstänks ha läckt uppgifter till. Han nekar till brott.

Polisens personalansvarsnämnd ska inför förhandlingarna i tingsrätten lämna ett yttrande om polismannen får behålla sitt jobb eller inte om han skulle dömas för brottet.

 Ärendet utreds av avdelningen för särskilda utredningar i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.