Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kön till secondhandbutiken i Gnosjö ringlar vanligtvis lång med flera hundra personer. Men nu tappar butiken pengar som skulle gått till bistånd. Foto: SVT / Charlotte Göransson

Populära secondhandbutiken i Gnosjö tappar tre miljoner på grund av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har inneburit stora utmaningar för många secondhandbutiker där volontärerna som jobbar ofta är äldre. Butiken Gnosjö Hjälper har tvingats hålla helt stängt sedan i mars och beräknar tappa cirka tre miljoner som skulle gått till bistånd.

Det är nästan uteslutande 70-plussare som jobbar både i butiken och i ruljangsen bakom kulisserna hos Gnosjö Hjälper, som är en av Sveriges till ytan största secondhandbutiker.

Hittills har all verksamhet varit stängd i snart fem månader och pengar som skulle gått till bistånd i bland annat Lettland, har uteblivit.

– Om vi fullföljer året ut så här kommer vi tappa över tre miljoner. Det är tufft, det drabbar ju dem som skulle fått nytta av pengarna, säger Mats Leander, butikschef.

Längtar tillbaka

Många andra secondhandbutiker, till exempel Erikshjälpen, befarade i början av pandemin att verksamheter skulle behöva stängas ner. Men på många håll har det löst sig. För Gnosjö Hjälper däremot fanns det inget annat alternativ än att stänga.

– Nej, vi såg inget annat alternativ. Det är så jättemycket jobb bakom som man inte tänker på som inte skulle fungera utan våra erfarna volontärer, säger Bernt Östling, ordförande i organisationen Gnosjö Hjälper.

Vad säger de som inte kan komma hit och jobba nu?

– Alla säger att ”nu längtar vi tillbaka”. Och vi gör ju en social insats även här lokalt eftersom det är många som uppskattar att göra en bra insats.

Hur längre tror du ni kommer tvingas hålla stängt?

– Det står skrivet i stjärnorna. Risken är året ut men sedan hoppas jag innerligt att vi kan öppna igen, säger Bernt Östling.

Bernt Östling, ordförande och Mats Leander, butikschef har båda varit med sedan butiken öppnade 1993. Foto: SVT / Charlotte Göransson

Fakta Gnosjö Hjälper

Visa

Gnosjö Hjälper är en föreningsallians som drivs helt på ideell basis. Föreningsalliansen består av Gnosjö Lions Club, Gnosjö Rotaryklubb, Svenska kyrkan Gnosjö, Gnosjö Missionsförsamling, IF Metall Östbo Västbo avd 40 samt Östhjälpen i Gislaved.

Butiken har funnits sedan november 1993. Den har en yta på 1 600 kvadratmeter i tre våningar. Inkomsterna går i stort sett uteslutande till biståndsarbete i främst Lettland men även en rad andra länder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet