Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konflikten om var breven ska bevaras har pågått i ett par år. Starta klippet för att se hur breven ser ut. Foto: SVT

Privilegiebreven blir en sak för tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Tvisten om var Jönköpings privilegiebrev ska förvaras fortsätter. Ingen överenskommelse mellan kommunen och Riksarkivet har nåtts och nu ska saken avgöras i tingsrätten.

Under onsdagen träffade Jönköpings kommuns chefsjurist representanter från Riksarkivet för att diskutera frågan, men någon överenskommelse nåddes inte.

– Riksarkivet ser frågan om äganderätten och därmed var Jönköpings privilegiebrev ska förvaras som en ren principfråga. Det fanns ingen möjlighet att ens diskutera en fortsatt förvaring av privilegiebreven i Jönköping, säger Lars-Åke Svensson, i ett pressmeddelande från kommunen.

Utfärdades 1284

Privilegiebreven är de äldsta som bevarats i Sverige som någon svensk stad har fått och de utfärdades av Magnus Ladulås år 1284. Konfliken ligger i att Riksarkivet vill att de skickas till Landsarkivet i Vadstena. Men breven har förvarats i Jönköping under flera hundra år.

Var breven ska förvaras kommer nu att avgöras i Stockholms tingsrätt den 15 februari nästa år.

– Privilegiebreven är unika och en väldigt viktig del av Jönköpings historia. De har förvarats här i flera hundra år och är dokument som binder ihop vår historia med nutiden. Det finns, som vi ser det, ingen anledning att de ska flyttas från sin historiska hemvist, säger Ann-Marie Nilsson (C) kommunstyrelsens ordförande.

Brev från Gränna

Riksarkivet vill även att Grännas privilegiebrev från 1652 och ytterligare privilegiebrev från Gränna och Jönköping, skickas till Landsarkivet.

Enligt Jönköpings kommun gjordes en inventering på 1980-talet då lånekvitton för stadsprivilegiebreven skrev ut, men inga låneavtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer