Problem med flera busslinjer i Jönköping på grund av halkan

Uppdaterad
Publicerad

Snö och halka ställde till det under onsdagsmorgonen för kollektivtrafiken i Jönköping, med inställda turer och hållplatser som fick dras in då det inte varit farbart för bussarna. Det har också skett flera trafikolyckor med bilar och en lastbil.

Flera hållplatser på bland annat linjerna 24, 27och 28 fick under onsdagsmorgonen och förmiddagen dras in i delar av Taberg, Norrahammar och Torsvik på grund av väglaget och fordon som kört fast. Linje 16 var helt inställd mellan Fagerslätt och Esplanaden i Huskvarna eftersom flera bussar satt fast i Hakarpsbacken. Samma gällde linje 31 mellan Resecentrum och flygplatsen.

Flera bussar har även kört fast i Dunkehallabacken i Jönköping, vilket du kan se i klippet ovan där busschauffören Kian Hassani berättar om hur han fastnade.

-  Problemet är ju backarna i stan som ställer till det när det faller så här tung snö, innan man hinner skotta undan, säger Charles Tholin på JLT till SVT.

Regn frös på

– Bussarna har bra vinterdäck, men det är svåra förhållanden just nu, speciellt som det kom regn igår som frös på innan snön började falla. Så snart man kunnat få igång snöbekämpningen ordentligt räknar vi med att kunna köra som vanligt, säger Charles Tholin.

Vid lunchtid uppgav länstrafiken att situationen hade börjat lätta, även om några linjer fortfarande drogs med vissa problem. Dessa hoppades man dock att skulle vara avhjälpta inom kort.

Problem på flera håll i länet

Det har rapporterats om besvärligt väglag och flera olyckor i trafiken på många håll i Jönköpings län under morgonen och förmiddagen.

– Vi uppmanar trafikanterna att ta det försiktigt och hålla avstånd i trafiken, och måste man inte ut så stanna hemma, säger räddningstjänsten ledningsoperatör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.