– Vi njurläkare har lång erfarenhet av att virus kan trigga igång njursjukdomar. Det är klart att vi tänker mycket på det i samband med den nya pandemin, men än så länge har vi för lite kunskap för att kunna säga definitivt om det finns något säkert samband, säger hon.
I Sverige har antalet nya fall och återfall varierat över landet och enligt professorn är det för tidigt att säga om det blir fler än vanligt eftersom information just nu samlas in.
Mer forskning krävs
Att fler fall upptäckts i just Österrike efter sommaren kan enligt Bruchfeld bero på att patienterna inte vågat söka som vanligt mitt under pandemin. Då blir det naturligt en eftersläpning av antalet diagnoser.
Vaskulitsjukdomar är enligt professorn ovanliga och bland de som kan kopplas till njurarna drabbas endast ett 100-tal personer i Sverige varje år. Sjukdomen är ofta svår att upptäcka eftersom symtomen kan variera.
Triggas igång av virus
Njurforskning är generellt underfinansierad och Anette Bruchfeld menar att det bland annat därför kan ta lång tid innan man ser vilka njurkomplikationer som långsiktigt är kopplade till pandemin.
– Jag är dock orolig att vi nu kan få se fler patienter som blir svårt sjuka och inte återhämtar sig helt efter covid-19, säger Anette Bruchfeld, professor i njurmedicin vid Linköpings universitet.
Detta är vaskulit:
Vaskulit betyder inflammation i blodkärl. Det finns många olika typer och de flesta är ganska ovanliga. Oftast orsakas sjukdomen av att antikroppar bildas mot kroppens egna celler.
Så fungerar till exempel reumatoid artrit och många andra så kallade automimmuna sjukdomar.
Det är fortfarande till stor del oklart vad dessa typer av sjukdomar beror på och hur de fungerar.
Vilka symtom man får vid vaskulit beror på vilket eller vilka blodkärl man har fått inflammationen i.
Källa: 1177