Det kan ta lång tid innan man ser vilka njurkomplikationer som långsiktigt är kopplade till pandemin. Foto: TT

Professorn: ”Virus kan trigga igång njursjukdomar”

Publicerad

Något fler patienter än förväntat har i Österrike fått diagnosen vaskulit som är en autoimmun sjukdom, men enligt Anette Bruchfeld, professor i njurmedicin vid Linköpings universitet, är det för tidigt att säga om det finns ett samband med covid-19.

– Vi njurläkare har lång erfarenhet av att virus kan trigga igång njursjukdomar. Det är klart att vi tänker mycket på det i samband med den nya pandemin, men än så länge har vi för lite kunskap för att kunna säga definitivt om det finns något säkert samband, säger hon.

I Sverige har antalet nya fall och återfall varierat över landet och enligt professorn är det för tidigt att säga om det blir fler än vanligt eftersom information just nu samlas in.

Corona Jönköping
Anette Bruchfeld, professor i njurmedicin vid Linköpings universitet, berättar om att virus kan trigga igång exempelvis vaskulit. Foto: Privat

Mer forskning krävs

Att fler fall upptäckts i just Österrike efter sommaren kan enligt Bruchfeld bero på att patienterna inte vågat söka som vanligt mitt under pandemin. Då blir det naturligt en eftersläpning av antalet diagnoser.

Vaskulitsjukdomar är enligt professorn ovanliga och bland de som kan kopplas till njurarna drabbas endast ett 100-tal personer i Sverige varje år. Sjukdomen är ofta svår att upptäcka eftersom symtomen kan variera.

Triggas igång av virus

Njurforskning är generellt underfinansierad och Anette Bruchfeld menar att det bland annat därför kan ta lång tid innan man ser vilka njurkomplikationer som långsiktigt är kopplade till pandemin. 

– Jag är dock orolig att vi nu kan få se fler patienter som blir svårt sjuka och inte återhämtar sig helt efter covid-19, säger Anette Bruchfeld, professor i njurmedicin vid Linköpings universitet.

Detta är vaskulit:

Vaskulit betyder inflammation i blodkärl. Det finns många olika typer och de flesta är ganska ovanliga. Oftast orsakas sjukdomen av att antikroppar bildas mot kroppens egna celler.

Så fungerar till exempel reumatoid artrit och många andra så kallade automimmuna sjukdomar.

Det är fortfarande till stor del oklart vad dessa typer av sjukdomar beror på och hur de fungerar.

Vilka symtom man får vid vaskulit beror på vilket eller vilka blodkärl man har fått inflammationen i.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet