Professorn Peter Blomstrand säger att några minuters träning om dagen räcker för att förbättra hälsan. Mer om det i klippet ovan. Foto: SVT/Linda Mathillas

Professorn i Jönköping: ”Några minuters träning om dagen räcker”

Uppdaterad
Publicerad

Flera studier visar att unga rör sig för lite vilket är bekymmersamt då rörelse har en mängd positiva fysiska och psykiska hälsoeffekter. Bland annat märks ökad koncentration och bättre studieresultat. Något som Peter Blomstrand, biträdande professor i klinisk behandlingsvetenskap vid Högskolan i Jönköping, sett i sin forskning.

– Vikten av träning, vikten av att sova, ha ett gott umgänge och att äta en hälsosam kost kan inte nog understrykas, säger han.

Skolinspektionen publicerade i slutet av augusti en granskning om hur gymnasieskolorna arbetar för att främja elevers hälsa. Den sammantagna bilden visar att de flesta skolor behöver utveckla sitt hälsofrämjande arbete. En del som betonas är vikten av fysisk aktivitet.

Gymnasieskolan står inför en stor utmaning och det behövs en gemensam strategi både regionalt och nationellt för att utbilda elever i god hälsa. Det menar biträdande professorn Peter Blomstrand vid Högskolan i Jönköping, som studerat sambandet mellan fysisk aktivitet och lärande.

”Hela samhällets ansvar”

– Jag hade önskat att skolan gjorde mer, men hela samhället har ett ansvar att hjälpa nästa generation att skaffa sig sunda levnadsvanor.

Men kan man se att elever som inte ha några rutiner mår sämre?

– Det undrar jag om någon kan svara på. Jag har inte sett någon rapport som pekar ut förhållandena när det gäller brist på träning eller livsföring. Men det finns anledning att misstänka att det har betydelse.

Enligt professorn räcker några minuters rörelse för att må bra. Hör honom i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.