Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar psykologen Marie Rydell vad det är som gör oss sjuka vid stress. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Psykologen: ”Stress inte skadligt – brist på återhämtning gör oss sjuka”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 3000 personer i de tre Smålandslänen var vid årsskiftet sjukskrivna på grund av stressrelaterade problem. Det är ungefär en femtedel av alla sjukskrivna. 

– Stress i sig är inte skadlig utan något som gör att vi klarar av utmaningar och hot. Det är bristen på återhämtning som gör att vi kan bli sjuka, säger psykologen Marie Rydell.

På drygt tio år har antalet stressrelaterade sjukskrivningar femdubblats i Sverige, visar statistik från Försäkringskassan. Ett förändrat arbetsliv med högre prestationskrav och där yrkesrollen ofta förändras lyfts fram som en orsak av expertis.

En annan orsak är att vi ständigt är uppkopplade via våra mobiltelefoner, vilket gör det svårare att varva ner och koppla av.

– Det ställer större krav på oss som individer att se till att vi får återhämtning, säger psykologen Marie Rydell, som jobbar på Bra livs vårdcentral Hälsan 2 i Jönköping.

Kartlägga orsakerna

Sedan är det väldigt individuellt hur vi klarar av att hantera stressreaktioner och att få återhämtning.

– Hos en del kan det också vara inre faktorer, där man ställer orimliga krav på sig själv som man måste lära sig att hantera. Hos en del är det enbart yttre faktorer som spelar in. Det gäller att kartlägga problemet för att kunna göra något åt det.

Hur en längre period utan återhämtning kan yttra sig för den som drabbas kan se väldigt olika ut. Vanliga symptom är svårigheter att koncentrera sig, svårt att tänka klart och fatta beslut, minnesproblem och ständig trötthet.

– Det kan också vara svårt att varva ner när man väl är ledig, säger Marie Rydell.

I klippet förklarar psykologen Marie Rydell varför stressen i sig inte är skadlig och varför återhämtningen måste vara på ett visst sätt.

Antal sjukskrivna

Antal personer som januari 2023 var sjukskrivna med stressrelaterade problem

Jönköpings län: 1502

Kronobergs län: 754

Kalmar län: 867

källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.