Foto: Mikael Fritzon / TT

Rättegång om knivmord i Vetlanda inleds

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes rättegången mot den man som misstänks för mord på en kvinna och mordförsök på hennes syster. Händelsen utspelade sig på ett serviceboende i Vetlanda, där den nu avlidna kvinnan bodde.

Det var i februari i år som mannen i 25-årsåldern själv larmade polis efter att brutalt ha dödat en kvinna med en stor mängd knivhugg. Enligt åtalet ska mannen ha tillfogat kvinnan 130 sårskador. Han ska även ha attackerat och knivhuggit den mördade kvinnans syster.

Då rättegången inleddes vid niotiden på fredagsmorgonen var ett tiotal person på åhörarplats. Den åtalade mannen satt tyst och tittade ner i händerna medan hans försvarare Uno Karlsson lade fram hans ståndpunkt.

25-åringen erkänner mord och medger att han misshandlat den mördades syster, däremot nekar han till att ha haft som syfte att döda henne. han motsätter sig även åklagarens yrkande om utvisning efter eventuellt avtjänat straff.

Systern spelade in samtal

Efter försvarets inledning lägger åklagarna Linda Schön och Helen Thomasson fram sin händelsebeskrivning. De beskriver hur den åtalade mannen  ska ha blivit mycket arg för att han anser att systrarna stört honom. Mannen bodde i lägenheten under. Han ska flera gånger ha ringt störningsjouren och klagat på hög musik och röster och att kvinnan gick på toaletten på natten. Inga andra grannar ska dock ha kommit med klagomål.

Den aktuella kvällen ringde han på dörren och ville komma in, systrarna blev då rädda och vägrade öppna, de gömde sig i badrummet. Mannen ålade sig då in genom ett köksfönster, berättar åklagaren. I handen ska han ha haft en kniv.

Åklagarna beskriver systrarnas rädsla och att systern ringde personalen på serviceboendet för hjälp, ett samtal som systern spelade in och som kommer att spelas upp senare under rättegången.

En tolk sitter bredvid den åtalade mannen och viskar till honom vad åklagaren säger. Mannen är lugn och ser oberörd ut.

Spelar upp SOS-samtal – åtalad sitter oberörd

Åklagaren spelar upp det samtal som personalen på serviceboendet hade till SOS och där man hör hur personalen beskriver hur den åtalade försöker ta sig in till kvinnorna. Även samtalet från den åtalade mannen till SOS spelades upp för rätten

– Hej, jag har dödat min granne. jag står ute och väntar på er....Jag hoppas hon dör, annars kommer jag bli arg igen...ingen hjälpte mig så jag var tvungen att hjälpa mig själv..jag har dödat henne med kniv. Jag behöver ambulans också...jag har skadat mig själv...fler hugg, säkert hundra.

Operatören försöker uppehålla mannen som pratar oavbrutet. Han är i samtalet med SOS märkbart stressad och chockad. Då samtalet spelas upp blir några av åhörarna märkbart berörda, den åtalade mannen sitter dock oberörd och tittar rakt fram.

Då en film från platsen och offrets lägenhet ska visas upp begärs stängda dörrar och åhörarna får lämna salen.

Under eftermiddagen fortsätter rättegången med förhör med personal på serviceboendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.