Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rättegången mot misstänkta mordbrännare inledd Foto: SVT

Rättegången mot misstänkta mordbrännare inledd

Publicerad

På torsdagsmorgonen inleddes rättegången mot de båda män som sedan i somras suttit häktade misstänkta för att ha anlagt en rad bränder i trakterna kring Gislaved och Värnamo. Tingsrätten beslutade om att rättegången ska hållas bakom stängda dörrar.

De båda männen, som är i 20-årsåldern, står åtalade för att ha anlagt sex bränder i Gislaveds- och Värnamoområdet under våren och sommaren. Rubriceringen är mordbrand i två fall, tre fall av grov skadegörelse och ett fall av skadegörelse. Bland annat är det brand i en torvmosse, en brand i ett skogsområde samt två lokaler tillhörande en fiskeklubb och en orienteringsklubb.

Bakom stängda dörrar

När rättegången inleddes i tingsrätten i Jönköping på torsdagsmorgonen meddelade rättens ordförande omgående att rättegången ska hållas bakom stängda dörrar. Rätten hänvisar till de bestämmelser som finns i lagen gällande unga lagöverträdare eftersom de båda tilltalade är under 21 år. Det innebär att varken media eller allmänheten får sitta med och lyssna på förhandlingarna.

Under våren och sommaren var det ett stort antal bränder kring Gislaved och Värnamo. Det var i samband med en brand på en torvmosse i juli som männen kunde gripas efter en spaningsinsats från polisen. Totalt har de båda männen varit misstänkta för att ha anlagt 18 bränder, bland annat branden vid speedwaybanan i Gislaved. Men orsaken till att männen endast står åtalade för sex bränder är att bevisningen inte är tillräckligt stark för att väcka åtal i fler fall.

– Rent generellt om de förundersökningar om bränder som är nedlagda finns det två problem. Det har varit att fastställa en brandorsak. I vissa fall har det inte gått att göra det. I andra fall har man kunnat hitta någon typ av förklaring till branden, men då har bevisningen om gärningsmannaskapet varit svag i stället, sa åklagaren Adam Rullman i samband med att han väckte åtal.

Båda nekar till brott

De båda misstänkta männen nekar till brott. En av dem har i förhör sagt att han inte känner till bränderna överhuvudtaget. Den andra har bekräftat att han varit på platserna, men skyller på den andre mannen.

Enligt den planering som finns kommer rättegången att pågå under sammanlagt fyra dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer