Foto: Johan Nilsson/TT

Två män misstänks för flera mordbränder

Publicerad

Två män häktas – misstänks för tolv mordbränder i Gislaved och Värnamo. De båda männen är medlemmar i en organisation som hjälper till vid kriser och större bränder.

– Det känns synnerligen märkligt, jag har aldrig varit med om något liknande tidigare. Samtidigt får vi invänta en eventuell dom, säger ordföranden för organisationen till SVT.

Kan finnas fler misstänkta

Två män häktas för brotten med de anlagda bränderna som har begåtts från mars till juli i år. Nio av bränderna har varit i Gislaveds kommun och tre i Värnamo kommun, vid Annebergssjön i Bredaryd.

Bland annat har det brunnit i skogen bredvid speedwaybanan i Gislaved och på en friluftsanläggning i Anderstorp. Det har varit fler än tolv bränder i trakten under den här perioden, men enligt häktningsframställan misstänks männen inte för alla.

– Det kan bli fler misstankar mot männen och rubriceringen kan i några fall komma att ändras till grov mordbrand, säger åklagaren Klas Hellgren.

Polisen i Värnamo har tagit hjälp av polisens Grova brottsgrupp för att utreda de misstänkta mordbränderna. I fredags kunde de två männen anhållas. Under helgen har det hållts förhör och polisen samlade in tekniska bevis.

Hur kommer det sig att ni kunde gripa de här båda männen?

– Det kan jag inte berätta i nuläget eftersom det kan vara så att det kan finnas fler misstänkta i ärendet. Därför är jag extra försiktig med uppgifter, säger Klas Hellgren.

Männen är från trakten

En av de misstänkta männen är från Gnosjö kommun och är i 20-årsåldern. Den andre mannen är runt 25 år och är hemmahörande i Gislaveds kommun.

Båda männen uppger på sociala medier att de är engagerade ideellt för att hjälpa till vid kriser och katastrofer i samhället, exempelvis vid skogsbränder. En uppgift som bekräftas av organisationen.

– De blev medlemmar i år, säger ordföranden.

Båda är häktade

På måndagen begärdes männen häktade på sannolika skäl av kammaråklagare Klas Hellgren.

Efter häktningsförhandlingar på tisdagen häktades alltså de två misstänkta. Båda nekar till brott.

Åtal ska väckas senast 6 augusti.

Straffet för mordbrand är fängelse i minst två år. Skulle de båda dömas för grov mordbrand är det lägsta straffet fängelse i sex år.

Monica Söderberg är orolig för att det är en pyroman som härjar i området. Foto: Johannes Tolf

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer