Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du regionstyrelsens ordförande Mia Frisk (KD) berätta varför sjukvården i länet på några år minskat antalet vårdplatser med en tredjedel. Foto: SVT

Region Jönköping har tagit bort var tredje vårdplats

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Kristdemokraterna nationellt går till val med löftet att tredubbla statsbidraget för att öka antalet vårdplatser har man i partiets starkaste fäste, Region Jönköping, tagit bort var tredje vårdplats. Det är procentuellt flest i hela landet.

I Jönköpings län har styret, där KD ingår och innehar ordförandeposten, minskat antalet vårdplatser under de senaste mandatperioderna. Regionen sticker också ut i den nationella jämförelsen mellan år 2014 och 2020.

Tagit bort över 300 vårdplatser

I länet har antalet vårdplatser procentuellt minskat mest av landets regioner.

Val 2022

– Vi har inget uppdrag att man ska minska antalet vårdplatser, säger regionstyrelsens ordförande Mia Frisk (KD) när SVT möter henne utanför partiets valstuga i centrala Jönköping på fredagen.

År 2014 fanns det 977 vårdplatser i region Jönköping, 2020 var det 655 kvar.

I klippet ovan hör du Mia Frisk berätta varför regionen minskat antalet vårdplatser med en tredjedel.

Kritiserade få vårdplatser – KD bakom hälften av neddragningarna

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har lovat att tredubbla statsbidraget för att öka antalet vårdplatser i Sverige. Samtidigt visar Uppdrag granskning att KD ligger bakom hälften av neddragningarna. Partiet har varit med och tagit bort 1 662 vårdplatser i landet mellan år 2014 och 2020. Det är hälften av alla vårdplatser som tagits bort under den tiden, visar Uppdrag gransknings genomgång av den senast tillgängliga statistiken från SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Jönköping klarar ändå målet

Mia Frisk betonar att regionen trots färre platser klarar det uppsatta målet med en beläggningsgrad på maximalt 85 procent, alltså att det finns en buffert för att kunna hantera större patientinflöden. Samtidigt säger hon att det i vissa verksamheter är ett hårdare tryck och att det där skulle behövas fler platser.

– Vårt uppdrag är att ha de vårdplatser som det finns behov av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet