I klippet hör du Linn Pettersson berätta hur det är att testa ännu inte godkänt läkemedel på patienter och vad hon hoppas att den nya studien ska leda. Foto: SVT/Johannes Tolf

Regionen är med i ny internationell studie om njurcancer

Publicerad

Region Jönköpings län är med i en ny internationell läkemedelsstudie där förhoppningen är att förbättra vården för njurcancerpatienter. Under studien ska tre olika kombinerade behandlingar jämföras för att se vilken som är effektivast för patienter med nyupptäckt njurcancer.

Totalt ska 1400 patienter i 34 länder värvas till forskningsprojektet. I Sverige leds arbetat av Akademiska sjukhuset i Uppsala men inkluderar även de onkologiska klinikerna i Jönköping, Stockholm, Göteborg och Umeå.

– Förhoppningen är att detta ska leda till ännu bättre behandling för patienterna framöver, säger Linn Pettersson som är överläkare på onkologkliniken på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Aggressivare behandling

Frågan som forskarna nu ställer sig är om pigga patienter med spridd njurcancer skulle ha nytta av en ännu mer aggressiv behandling från början.

Patienterna delas upp i tre olika grupper som ska få olika kombinerade medicinbehandlingar. Ett nytt ännu inte godkänt läkemedel testas i kombination med andra mediciner.

– Man vill se vilken av de tre kombinerade behandlingarna som är effektivast för patienterna, säger Linn Pettersson.

Allt ljusare för cancerpatienterna

Behandlingen av spridd njurcancer går framåt i rask takt. Tidigare var det vanligt att patienter dog i brist på aktiva läkemedel, men nuförtiden finns kombinationsbehandling med immunterapi som förlänger överlevnaden markant. Linn Pettersson hoppas att det projekt som nu är igång ska vässa cancervården ytterligare.

Spridd njurcancer är en av de mer ovanliga cancerformerna och i länet handlar det om en handfull antal personer som får den diagnosen per år.

I klippet ovan hör du Linn Pettersson berätta hur det är att testa ännu inte godkänt läkemedel på patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.