I klippet ovan berättar Rachel De Basso, regionråd i Jönköpings län, hur de vill förbättra den specialiserade palliativa vården i hela länet. Foto: SVT/Linda Mathillas

Regionen satsar på mer palliativ vård

Uppdaterad
Publicerad

När den styrande koalitionen i Region Jönköpings län presenterade sin budget idag innehöll den bland annat en satsning på den specialiserade palliativa vården..

– Vi anställer bland annat fler som ska arbeta med nära vård i hemmet, nära patienten, så man får en så trygg miljö som möjligt i livets slutskede, säger Rachel De Basso (S) regionråd i Jönköpings län och ordförande i nämnden folkhälsa och sjukvård.

Vill ha jämlik vård i hela länet

En utredning som regionen gjort tillsammans med länets 13 kommuner visar att regionen behöver utöka den specialiserade palliativa vården. Den allmänna palliativa vården ansvarar fortfarande kommunerna för.

Koalition för Region Jönköpings län skjuter därför till 10 miljoner kronor redan i år och ytterligare 10 miljoner kronor nästa år. Länet har en åldrande befolkning och därför behövs fler vårdplatser på samtliga tre sjukhus i länet.

Dessutom ska fler personer anställas och jobba i så kallade SSIH-team, specialiserad sjukvård i hemmet.

Hör mer om det i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.