Regionrådet Martin Nedergaard från Bevara akutsjukhusen berättar i klippet ovan hur långa vårdköerna är i Jönköpings län just nu. Foto: SVT/TT

Så ska regionen minska vårdköerna

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska majoriteten i Region Jönköpings län satsar i kommande budget 75 miljoner kronor för att minska väntetiderna inom vården. Coronapandemin har lett till att vårdköerna blivit längre. Samtidigt ser det bättre ut i Jönköpings län än i många andra delar av landet.

– Det känns tillfredställande att vår region kan titta på den uppskjutna vården och inte hamna i de ekonomiska frågorna. Det gör att vi har stora möjligheter att hantera den här situationen, säger regionrådet Martin Nedergaard, från Bevara akutsjukhusen.

I klippet ovan berättar han hur många som väntar på vård just nu

Det är den planerade vården där patienter kan vänta som Region Jönköpings län just nu ligger efter med. Störst tryck är det på operationer inom ortopedi, exempelvis höft- och knäproteser där det inte är livshotande att vänta.  

Andra satsningar i regionens budget för 2022

Satsning på personalen – Steg 3 i den särskilda lönesatsningen, 50 miljoner extra, genomförs och friskvårdsbidraget höjs. Man ska även ta särskild hänsyn till arbetsmiljö och möjlighet till återhämtning för vårdpersonal som har haft en tung arbetsbelastning under pandemin.

Psykiska hälsan – Väntetider inom barn och ungdomspsykiatrin ska kortas genom ökade resurser.  Vården till äldre ska bli bättre med ökade resurser till arbetet med fast läkarkontakt, specialiserade vårdplatser och vårdcentralernas arbete för att minska äldres ofrivilliga ensamhet.

Länstrafiken 50 miljoner – pengarna ska användas till en fortsatt utbyggnad och marknadsföring av länstrafiken för att locka till sig de resenärer man tappade under pandemin.

Fria kulturlivet 2 miljoner – I budgeten får det fria kulturlivet ett tillskott för att kunna göra en omstart av sina verksamheter där många aktiviteter har ställts in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.